Musslor i vin

När du vill satsa lite extra på en middag är musslor i vin ett perfekt val. En skål med musslor på bordet ser både fräscht och lyxigt ut. Det är dessutom en billig och lättlagad rätt. Att köpa musslor hos fiskhandlaren kostar inte många kronor. Alla som någon gång har badat vid en brygga på västkusten vet att blåmusslor växer som ogräs. Då musslor är filtrerande djur gör du dock bäst i att köpa snarare än att plocka egna. Musslor uppvuxna i ett område med förhöjd halt av miljögifter kommer att innehålla stor mängd av dessa. Plockas de i närheten av avloppsvatten finns dessutom risk att de innehåller skadliga bakterier. Musslorna du köper i fiskaffären är odlade i områden som anses säkra och dessutom tas stickprover för att garantera hög kvalitet.

Andra tips för musslor och vin

Som du ser är musslor i vin en utmärkt grund för dig som vill framstå som mästerkock utan att behöva svettas hela dagen i köket. En rätt som är enkel nog att laga till vardags men ändå lyxig nog att servera när du har bjudning. God i sig själv som sidorätt till exempelvis en somrig skaldjursbuffé, men även en utmärkt grund till andra rätter. Experimentera själv för att hitta ditt eget perfekta recept. Testa dig fram för att se vilka goda rätter du kan laga med denna simpla grund. Passa gärna på att laga en extra stor sats att frysa in för användning även när tiden inte räcker till att laga från grunden.

Moule marinière - Musslor i vin

Lyxig mat som inte tömmer plånboken

När du väljer vin till denna rätt är det bra att utgå från vad du själv gillar, samt självklart tänka på hur mycket du är villig att betala. Grundregeln är att det ska vara ett torrt vitt vin, ju sötare vin desto sötare blir resultatet. Allt för söt mat kan kännas konstigt för många Svenskar. Vill du laga en riktig lyxvariant till söndagsmiddagen kan du prova att använda en Chablis. Då får du en av de mest himmelska musselrätter du kan tänka dig. Glöm då inte att köpa en extra flaska att servera till maten. Lagar du till en vardagsmiddag kan du använda vanligt matlagningsvin. Tänk då på att vara försiktig med saltet då salt ofta tillsätts till matlagningsvin för att göra det olämpligt som dryck.

Piffa upp med olika smaker

När du lagar musslor i vin börjar du med att att borsta och tvätta rent musslorna. Kontrollera att de är stängda, de som inte stänger sig när du knackar på dem kastar du bort. Sedan smälter du smör i en stor gryta. Fräs finhackad schalottenlök och vitlök i smöret. Efter det häller du vin i grytan, tillsätter din kryddbukett och låter koka upp. En bra grund till en kryddbukett är morot, timjan, persiljekvistar och lagerblad. När lagen kokar är det dags att lägga i musslorna. Koka kraftigt under lock tills de öppnar sig, ca 5 minuter. De som inte öppnat sig kastar du.

Lagen kokas ned utan musslorna i för att koncentrera den goda musselsmaken. Tillsätt sedan musslorna på nytt och koka upp för att allt ska bli varmt. En vackrare presentation skapar du genom att tillsätta lite färg i form av hackad persilja, röd paprika eller tomat. Många uppskattar lite krämigare musslor i vin som du uppnår genom att tillsätta grädde.

Utmärkt grund till andra recept

När du lärt dig detta enkla men goda recept kan du börja experimentera med att använda det som grund till annat. Vinkokta musslor ger fantastisk smak som passar utmärkt även i andra fisk och skaldjursrätter. När du vill prova detta följer du stegen fram till du plockar ur musslorna och kokar ned lagen. Använd t.ex. som grund till sås för en fiskgratäng. Bjud sedan dina vänner på en smaksensation. De kommer undra över rättvisan i att rätten delar namn med något som skrämde när det stod skrivet på skolmatsmenyn. Att laga god mat från grunden behöver inte vara svårare än så, med en bra grund blir arbetet i köket enkelt.

En annan jättegod och enkel rätt du kan laga av dina musslor i vin är krämig fisksoppa. Efter att ha separerat musslorna mixar du lagen slät i en blender. Tillsätt sedan grädde, fiskfond och hummerfond eller räkfond, koka upp och red av till lagom tjock konsistens. Låt stå på medelhög värme, hög nog att fortfarande koka. Blanda under omrörning ned bitar av färsk fisk eller frysta fisktärningar. När du ser bubblor är fisken färdig. Lägg sedan musslor och skalade räkor i en djup tallrik och häll soppan över. Servera med nybakat bröd och ett glas friskt vitt vin. Vill du laga till vardags kan du enkelt frysa in lagen efter den kokat ned.