Kalorier i rött vin

Vill du gå ner i vikt och funderar på om du kan unna dig ett glas rött vin? Alkohol och kalorier är en laddad fråga. Inte blir det lättare av att dagstidningarna ena dagen basunerar ut att vin är bra för hälsan… För att nästa dag skriva att det i själva verket är det motsatta. Här reder vi ut begreppen.

Hur många kalorier innehåller ett glas rött vin?

Alkohol är näst efter fett den energitätaste energifälla som vi stoppar i oss. Alkohol innehåller 7 kcal per gram, detta kan ställas i jämförelse med fettets 9 kcal per gram. Ett glas rött vin (15 cl) innehåller ungefär 108 kalorier. Ett glas vitt vin är något kalorisnålare, och innehåller 101 kalorier. Den som dricker sina kalorier i rött vin kan däremot göra det med bättre samvete än den som dricker en stor stark, en sådan ligger nämligen på hela 180 kalorier.

Kalorier in, kalorier ut

För att du ska behålla din kroppsvikt brukar man såga att du måste hålla en balans mellan den energi som du stoppar i dig och den energi som du gör av med. Om du äter mer kalorier än det antal du förbrukar så kommer du att gå upp i vikt. Det kan vara lätt att glömma bort att även dryck kan innehålla ganska mycket kalorier.

Teorier som talar till vinets fördel

Det finns en ofta citerad studie som talar till vinets fördel. Den visade att kvinnor som dricker något glas vin om dagen har lättare att hålla vikten än absolutister. Förklaringen till detta ska bero på att vindrickarna har högre ämnesomsättning och förbränner kalorierna snabbare. I samma studie fann man att de som drack vin hade sundare matvanor än de som inte drack alkoholhaltiga drycker.