Förbränna ett glas vin

Vin är en alkoholhaltig dryck som intas vid festliga tillställningar, såväl som vid lördagsmiddagen. Vinet tillverkas på jäst saft från vindruvor. Det går åt ungefär ett kilo druvor till en flaska vin, men hur lång tid tar det egentligen att förbränna ett glas vin?

Förbränningen påverkas av leverfunktion och kön

Ledordet “varannan vatten” lämpar sig väl när man dricker vin. All alkoholhaltig dryck bör intas med försiktighet, och med hänsyn till dess berusande effekt. Ett standardglas vin genererar cirka 12 gram alkohol, av vilka en genomsnittlig kropp kan förbränna 6 gram per timme. Att förbränna 6 glas vin skulle således ta hela 12 timmar. Det är emellertid viktigt att belysa att förbränningen av alkohol tar olika lång tid beroende på leverns storlek och funktion, då all alkohol som bekant renas av levern. Kvinnor tenderar också att förbränna alkohol i en snabbare takt än män.

Vuxen häller i rödvin i ett vinglas