Coq au vin recept

Vill du briljera med dina kunskaper om Coq au vin? Då har du kommit till rätt ställe. Här ska vi nämligen ta en närmare titt på denna klassiska franska rätt. I översättning betyder Coq au vin, som du säkert redan vet, tupp i vin. Vad du kanske inte känner till är att anledningen till man använder vin på det här sättet är att man vill göra köttet mörare. Helst ska man använda ett rött vin från regionen Bourgognen när man tillagar rätten.

Det franska köket är i dag vida känt över hela världen. Det beskrivs ofta som grunden i den västerländska matkulturen. Som vi sett är Coq au vin en av dess mess klassiska rätter. Historiskt sett har den sett som fattigmansmat då man använt vinet för att göra köttet mörare. Idag finns det mängder av moderna recept av de klassiska rätten. Så varför inte testa att laga en franskt klassiker med anrik historia till middag ikväll?

En historisk återblick

Om du trodde att Coq au vin var en lyxig rätt är det dags att tänka om. I själva verket har det här alltid varit en fattigmansrätt. Man försökte helt enkelt trolla fram en rätt av de sega tuppköttet. Historien visar att i mer välbärgade hem så valde man istället kött som redan var mört. Att koka sopp på en spik, eller rättare sagt vin, är något som är en passade beskrivning på den här maträtten.

Visste du att det faktiskt finns två myter som beskriver uppkomsten av den här rätten? Den första säger att Caesar fick en tupp i gåva när han erövrade Gallien. Tyvärr var köttet segt och därför ska hans kockar försökt rädda situationen genom att koka tuppen i vin. Hur lyder då den andra myten? Jo, det säger att att Napoleon gjorde ett oväntat besök på ett värdshus.Tyvärr hade värden inget annat att bjuda på än en gammal tupp. I ett försök att trots det få till något att servera ska värden ha tillagat köttet i vin.

Så tillagar du den klassiska rätten

Hur gör man då för att tillaga den klassiska klassiska rätten? Utöver de två ingredienser som redan nämnts: vin och tupp, behöver du bland annat lök, morötter, purjolök, sidfläsk, lagerblad och champinjoner. Då det gäller kryddningen ingår utöver salt och peppar även rosmarin och timjan.. Dessutom är det gott att addera vitlök och citron för att ge den mustiga grytan lite extra smak. Garnera gärna med nyklippt persilja.

Visste du att den franska matlagningskonsten faktiskt finns med på UNESCO:s lista över världsarv? Det franska köket har minst sagt varit viktigt för all europeisk matlagning. När du tillagar den här välsmakande grytan kan man faktiskt säga att du hyllar vår kulturarv. Något som är spännande är att rätterna varierar från region till region. Just Coq au vin blev extra populär under 1960-talet här i Sverige och då skulle den helst serveras med kokt potatis.

Bjud på mustig gryta.

En riktig klassiker